Een auto voorzien van goede banden is zeer belangrijk voor uw veiligheid en de veiligheid van anderen. Banden met een goed bandenprofiel verkleinen de kans op aquaplaining en geeft een stabielere wegligging onder onvoorziene omstandigheden, zoals een slecht wegdek of plotseling hard remmen.

Waarom winterbanden?

Goede grip is van levensbelang. Dit is vooral in het najaar en in de winter belangrijk wanneer het wegdek vaak glad is door regen, ijzel of sneeuw. Daarom is het gebruik van winterbanden essentieel voor uw veiligheid.

Werking

Bij lagere temperaturen worden zomerbanden stugger en harder. Winterbanden blijven door hun structuur daarentegen altijd elastisch en flexibel, ook bij lage temperaturen. Dit komt door de bijzondere rubbersamenstelling. Als de temperatuur daalt tot +7 graden Celsius, zijn de prestaties van winterbanden al hoger dan die van zomerbanden. Bovendien zijn winterbanden voorzien van een speciaal profiel dat zorgt voor een “lossend” effect om het profiel weer vrij te maken van sneeuw. Ook zorgt het voor een snellere afvoer van water, hierdoor wordt aquaplaining voorkomen. Daarnaast is het zo dat het comfort van de nieuwe generatie winterbanden niet meer onder doet voor zomerbanden, deze zijn net zo geruisloos.

De juiste bandenspanning

De juiste druk in de banden is van groot belang om veilig en comfortabel te kunnen autorijden. De band kan alleen optimaal presteren als de spanning voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt.

De bandenspanning dient altijd goed te zijn, want een te lage of te hoge bandenspanning heeft veel nadelen:

• Het verhoogt uw brandstofgebruik
• Het geeft een slechte wegligging
• De banden slijten verkeerd
• Het beïnvloed het rijcomfort