Hoe vaak heeft uw auto onderhoud nodig?

Iedere auto heeft onderhoud nodig. De fabrikant bepaalt na hoeveel kilometer een onderhoudsbeurt moet plaatsvinden, u vindt dit in het instructieboekje. De periodes tussen deze onderhoudsbeurten (de onderhoudsintervallen) worden steeds langer: tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 kilometer of meer geen uitzondering. Er zijn zelfs auto’s die zelf aangeven wanneer er onderhoud nodig is, afhankelijk van het gebruik.

Wat houdt een grote beurt in?

Een onderhoudsbeurt voor je auto zorgt dat je in een veilige,betrouwbare auto blijft rijden. In een onderhoudsbeurt wordt je auto geïnspecteerd op 50 tot 100 punten. Die punten worden specifiek voor jouw auto voorgeschreven door je autofabrikant, net als het onderhoudsinterval. Voor nieuwere auto’s wordt onderhoud ook wel gepland op basis van je rijgedrag. Het vervangen van de (motor)olie en de (motor)oliefilter zitten vaak standaard in een onderhoudsbeurt. Cruciale onderdelen en vloeistoffen als remmen, banden, ruitenwissers, remvloeistof en uitlaat worden altijd geïnspecteerd. Soms zijn onderhoudsbeurten verplicht voor geldende garanties. De meeste onderhoudsbeurten vinden plaats op intervallen (bijv. om de 15.000 km), maar bij nieuwere auto’s kunnen ze ook gepland worden op basis van je rijgedrag.

Naast het uitvoeren van onderhoudsservices (bijvoorbeeld olie en oliefilter vervangen) wordt je auto tijdens de onderhoudsbeurt op verschillende punten gecontroleerd. Vooral cruciale onderdelen als remmen, banden, ruitenwissers en uitlaat worden gecheckt, maar ook bijvoorbeeld bougies en het brandstoffilter. Als blijkt dat er onderdelen versleten of kapot zijn dan zal de monteur deze – met uw goedkeuring – vervangen (deze kosten zijn vaak niet inbegrepen bij de prijs van een onderhoudsbeurt). Het vervangen van deze onderdelen is doorgaans te verdelen in: extra onderhoud en slijtage- of tijdgebonden reparaties.

De onderhoudsbeurt bestaat uit een basis check en mogelijk aanvullend onderhoud. Aanvullend onderhoud betekent het controleren en/of vervangen van specifieke onderdelen als bougie(s), interieurfilter, luchtfilter, brandstoffilter, controleren en distributieriem. Tijdens de onderhoudsbeurt stelt een garage vast of aanvullend onderhoud nodig is. Aanvullend onderhoud bij een beurt van 30.000 km is anders dan bij een beurt van 60.000 km en anders voor elke auto. Het vervangen van een distributieriem is een voorbeeld van preventief onderhoud dat je sowieso volgens richtlijnen laat uitvoeren.